سیستم آزمون زبان انگلیسی بینالمللی (IELTS) یکی از معروفترین آزمونهای مهارت زبان انگلیسی برای تحصیلات دانشگاهی به زبان انگلیسی و مهاجرت است. مدرک آیلتس را در سراسر جهان بیش از ۹۰۰۰ موسسه همانند دانشگاهها، شرکتها، ادارههای مهاجرت و سازمانهای حرفهای بینالمللی قبول دارند. سه نوع آزمون آیلتس وجود دارد: آکادمیک، آموزش عمومی و مهارتهای زندگی. شرایط تعیین کننده این است که چه آزمونی مورد نیاز است، موسسات معمولا مشخص میکنند که کدام نوع آیلتس را قبول دارند یا ترجیح میدهند. کاربرد آیلتس وابسته به نیاز شما است اما در هر کشور یا موسسه و دانشگاهی میتواند به نحوی امتیاز برای شما محسوب شود.
کاربرد آیلتس آکادمیک در دانشگاهها و موسسات حرفهای
اگر میخواهید به دانشگاه یا سایر مراکز آموزش عالی بروید که برنامههای درسی آن به زبان انگلیسی است، باید در آزمون آیلتس آکادمیک شرکت کنید. هزاران کالج و دانشگاه معتبر از سراسر دنیا، نتیجه آیلتس شما را به عنوان مدرکی در مورد مهارتهای انگلیسیتان قبول خواهند کرد.
برای اکثر دانشگاههای اروپایی و استرالیایی به مدرک آیلتس آکادمیک نیاز است چون بیشتر آموزشهای آنها براساس زبان انگلیسی و انگلیسی استرالیایی هستند. تعداد زیادی از دانشگاههای آمریکا نیز این مدرک را به عنوان گواهی مهارت در زبان انگلیسی در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد قبول میکنند.
کاربرد آیلتس آکادمیک در دانشگاهها و موسسات حرفهای
اگر میخواهید به دانشگاه یا سایر مراکز آموزش عالی بروید که برنامههای درسی آن به زبان انگلیسی است، باید در آزمون آیلتس آکادمیک شرکت کنید. هزاران کالج و دانشگاه معتبر از سراسر دنیا، نتیجه آیلتس شما را به عنوان مدرکی در مورد مهارتهای انگلیسیتان قبول خواهند کرد.
برای اکثر دانشگاههای اروپایی و استرالیایی به مدرک آیلتس آکادمیک نیاز است چون بیشتر آموزشهای آنها براساس زبان انگلیسی و انگلیسی استرالیایی هستند. تعداد زیادی از دانشگاههای آمریکا نیز این مدرک را به عنوان گواهی مهارت در زبان انگلیسی در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد قبول میکنند.
کاربرد آیلتس مهارتهای زندگی برای ویزا و مهاجرت
آیلتس مهارتهای زندگی نوع جدیدی از آزمون است که توسط «دولت انگلیس برای اهداف ویزا و مهاجرت» (UK Government for Visas and Immigration) معرفی و تأیید شده است. آزمون جدید برای برآورده کردن نیازهای خاص مهاجرت طراحی شده و در طول آزمون فقط شما باید مهارتهای لازم برای صحبت کردن و گوش دادن را ثابت کنید. آیلتس مهارتهای زندگی در دو سطح، برابر با سطوح A1 و B1 در دسترس است.
دیگر موارد کاربرد آیلتس
اگر در مورد کار کردن در یک محیط بینالمللی یا تحصیل در خارج از کشور فکر میکنید، مهارتهای شما در زبان انگلیسی با ارزش شمرده میشوند. مدرک زبان آیلتس در میان کارفرمایان چند ملیتی بسیار محبوب است و در هنگام درخواست شغل، مزیت با ارزشی در رزومه شما خواهد بود.
اگر تردید دارید که در کدام آزمون آیلتس باید شرکت کنید یا به چه نمرهای نیاز دارید، مستقیما با موسسه یا مقامات مربوطه تماس بگیرید و در مورد الزامات زبان انگلیسی آنها بپرسید. همچنین وبسایت شورای بریتانیا دارای پایگاه دادهای از نمرات دقیق آیلتس برای بسیاری از سازمانها است که به مدرکی در مورد مهارت زبان انگلیسی نیاز دارند. در سایت پیمنت۲۴ مطالب جامعی درباره کاربرد آیلتس و همینطور مراحل ثبت نام و آمادگی برای آزمون منتشر شده است که میتواند بسیار کمک کننده باشد. به علاوه پیمنت۲۴ افتخار دارد که خدمات تسهیل ثبت نام در آزمونهای زبان بینالمللی را برای ایرانیان فراهم کرده است.
ساختار آزمون آیلتس
آزمون آیلتس از چهار بخش تشکیل شده که عبارتند از:
- خواندن یا درک مطلب(Reading)
- نوشتن (Writing)
- گوش دادن (Listening)
- حرف زدن یا مکالمه (Speaking)
بررسی نمرات آیلتس و مفاهیم آنها
نمره ۰ : هیچ اطلاعات قابل ارزیابی ندارد.
نمره ۱ : در اصل هیچ توانایی برای استفاده از زبان بیش از چند کلمهٴ مجرد ندارد.
نمره ۲ : امکان ارتباط واقعی وجود ندارد مگر برای اطلاعات بسیار ابتدایی با استفاده از واژگان مجرد یا قالبهای کوتاه در موقعیتهای آشنا و برای برطرف کردن نیازهای ابتدایی و فوری. مشکلات زیادی در فهم انگلیسی گفتاری و نوشتاری دارد.
نمره ۳ : فقط میتواند مفهوم کلی را در موقعیتهای خیلی آشنا درک و منتقل کند. توقفهای مکرر در هنگام ارتباط مشاهده میشود.
نمره ۴ : قابلیتهای ابتدایی محدود است به موقعیتهای آشنا. مشکلات مکرر در فهم و بیان منظور دارد. توانایی استفاده از زبان پیچیده را ندارد.
نمره ۵ : دارای مهارت نسبی زبان با قابلیت درک عمومی معنا در بیشتر موقعیتها میباشد، گرچه احتمال اشتباهات بسیار وجود دارد. باید توانایی ایجاد ارتباطات اولیه را در حوزهٴ تخصصی خود داشته باشد.
نمره ۶ : علیرغم بعضی بیدقتیها، عدم تناسبها، و نافهمیها، در کل دارای مهارت موثر زبانی است. قادر به استفاده و فهم زبان نسبتا پیچیده به ویژه در موقعیتهای آشنا میباشد.
نمره ۷ : مهارت کاملا کاربردی زبان را داراست، اگرچه با اشتباهات هر از گاهی در دقت، تناسب، و درک زبان همراه است. ممکن است در موقعیت های ناآشنا فهم کامل زبان صورت نگیرد. در کل توانایی آن را دارد که از پس زبان پیچیده برآید و استدلالهای ریز را درک کند.
نمره ۸ : مهارت کاملا کاربردی زبان را داراست و تنها هر از گاهی اشتباهاتی از نظر دقت و تناسب کاربرد مرتکب میشود. ممکن است در موقعیت های ناآشنا فهم کامل زبان صورت نگیرد. اما از پس مباحثات پیچیده و مشروح به خوبی برمیآید.
نمرات آیلتس:
هر یک از این بخش ها نمره ای از ۹ خواهند داشت که با واحد ۰٫۵ نمره تغییر می کند به این مفهوم که نمره در این آزمون بصورت مثلاً ۷ یا ۷/۵ خواهد بود و ۷/۲۵ در این آزمون وجود ندارد. نمره کل برابر خواهد بود با میانگین نمره های این چهار مهارت که اگر عددی غیر از حالت فوق شود به نزدیک ترین مقدار قابل قبول گرد می شود. بعنوان مثال اگر شما در این چهار بخش به ترتیب نمره ۷، ۷، ۷/۵ و ۸ داشته باشید نمره کل (که به نمره Overall موسوم است) خواهد شد ۷/۵٫ اگر مقدار اعشار میانگین نمره ۰/۲۵ یا ۰/۷۵ باشد هم به سمت بالا گرد می شوند. یعنی اگر میانگین نمره ۷/۲۵ باشد نمره کل شما برابر ۷/۵ خواهد بود.
اعتراض به نمره آیلتس
هر داوطلبی میتواند اعتراض و عدم رضایت خود نسبت به نتیجهٔ آزمون را به مرکز مربوط اعلام نماید. بر اساس مقررات آیلتس، داوطلبان میبایست اعتراض خود را ضمن تکمیل یک برگه اعتراض به فاصله شش هفته از تاریخ آزمون رسماً اعلام دارد. بواسطهٔ این برگه، داوطلب حق اعتراض برای هر یک از بخشها یا مهارتهایی که فکر میکند در آن نمرهای کمتر از آنچه میبایست به وی تعلق گرفتهاست را خواهد داشت. داوطلب تنها با پرداخت مجدد هزینهٔ آزمون میتواند به نتیجهٔ آزمون خود اعتراض نماید که در صورت تأیید و درست بودن اعتراض، این مبلغ به وی عودت داده میشود. در غیر اینصورت هیچ بخشی از هزینه قابل استرداد نخواهد بود.
آیلتس کامپیوتری
از ماه مارس سال ۲۰۱۶ آیلتس برای داوطلبان خود گزینه آیلتس کامپیوتری را برای شرکت کنندگان در آزمون آیلتس UKVI آکادمیک در کشورهایی که در زیر نام برده شدهاست آغاز کرد. این کشورها عبارتند از:
بنگلادش، برزیل، چین، هنگ کنگ، هند، ژاپن، کویت، مالزی، نیجریه، پاکستان، فیلیپین، عربستان سعودی، کره جنوبی، تایوان، ترکیه، ویتنام، امارات و انگلستان.
و در سالهای آتی ۲۰۱۷ این کشورها و مراکز بیشتر هم خواهند شد.
شباهتها و تفاوتهای آیلتس کامپیوتری با آیلتس کاغذی
شباهتها:از نظر زمان، محتوا، نوع سوالات، نحوه برگزاری آزمون اسپیکینگ و رعایت موارد امنیتی دقیقاً یک سان هستند.
تفاوتها: بخش ریدینگ، رایتینگ و لیسنینگ آزمون به صورت کامپیوتری برگزار میشود.
آیا آیلتس آکادمیک و جنرال هم امکان کامپیوتری شدن دارند؟
در حال حاضر در کشور استرالیا در شهرهایی همچون آدلاید، ملبورن سیدنی و بریزبین آیلتس آکادمیک و جنرال به صورت کامپیوتری برگزار میشود.
آیلتس Life Skills چطور برگزار می شود؟
یکی از ویژگی های این آزمون که شبیه هیچ آزمون دیگری نیست، این است که شما با یک شرکت کننده دیگر در آزمون شرکت می کنید. بله، یعنی وقتی دارید آزمون می دهید علاوه بر ممتحن، یک شرکت کننده دیگر هم کنار شما حضور خواهد داشت. هر چند بسته به نوع آزمونی که شما می دهید ممکن است بخشی از مهارت های شما در کار گروهی با شرکت کننده دیگر هم سنجیده بشود، اما ضعف یا مهارت بالای شرکت کننده دیگر در نمره نهایی شما هیچ تاثیری نخواهد داشت و شما بر اساس عملکرد خودتان ارزیابی خواهید شد.
سیستم نمره دهی آیلتس Life Skills چطوره؟
سیستم نمره دهی آزمون IELTS Life Skills برخلاف آزمون های Academic و General بر اساس اعداد نیست. در آزمون لایف اسکیلز شما یا نمره Pass می گیرید و یا Fail. یعنی فقط قبول یا رد! درست مثل آزمون عملی رانندگی، که اتفاقا یکی از مهات های زندگی هم هست! نتیجه آزمون هم بعد از یک هفته به شما اعلام خواهد شد.
آزمون IELTS قبلا دو نوع آکادمیک و جنرال داشت و من در ای اس ال ایران بطور مفصل درمورد بخشهای مختلف آنها توضیح داده ام. از ماه آوریل ۲۰۱۵ آزمون آیلتس جدیدی با نام آیلتس Life Skills معرفی شده که مختص افرادی است که قصد دارند ویزای کشور انگلستان را بگیرند. در چند ماه اخیر افراد زیادی درمورد این آزمون و موارد امتحانی آن از من سوال های زیادی پرسیده اند و من قصد دارم در این نوشته به همه آن سوال پاسخ بدهم. حداقل امیدوارم بتوانم!